Inleiding

Operating System betekent besturingssysteem, dit programma - beter gezegd: deze verzameling van programma's - zorgt ervoor dat alle apparaten in en aan je systeem goed werken. Het is dus een stuk software dat zorgt voor het goed functioneren van alle hardware, maar ook andere software. Het Operating System (afgekort: OS) bevat zelden alle programma's die je nodig hebt, daarom heb je meestal naast het OS ook andere programma's nodig, zoals Office programma's met uitgebreide tekstverwerkers en spreadsheets.
Het is van groot belang welk OS je gebruikt, wat voor jou het beste is ligt eraan wat je allemaal van plan er mee te doen. Welk OS voor jou ook het meest geschikt is, het is altijd leerzaam om een goede kennis te hebben van meerdere besturingssystemen!
Ik wil je op deze pagina duidelijk maken welke Operating Systems er zoal zijn en wat de voordelen hiervan zijn. Ik ga hier natuurlijk niet zoveel mogelijk OS's neerzetten waar ik niet eens iets vanaf weet. Ik behandel hier alleen de besturingssystemen die voor hackers het meest van belang zijn.
Ik geef hier van elk OS waar ik iets vanaf weet een korte beschrijving met de voor- en nadelen. Het is de bedoeling dat je je met meerdere Operating Systems bezig gaat houden, dit is namelijk erg leerzaam en vooral nuttig. 

Operating Systems
Windows 
Voordat we verder gaan met de nuttige dingen wil ik nog even kwijt dat Windows nauwelijks geschikt is voor hackers. Het is traag, onstabiel, onveilig, commercieel en het vreet geheugen. Micro$oft richt zich tegenwoordig bijna alleen maar op gebruiksvriendelijkheid en geld binnenhalen op een smerige manier, ze maken flink misbruik van hun monopoliepositie. Windows NT is echter wel een vooruitgang behalve dat het geheugen vreet en commercieel is, vooral dat laatste is een bezwaar voor hackers omdat hiermee een groot gedeelte wegvalt.
Windows is dus geen Open Source, je weet al wat dat inhoud en waarom dit zo belangrijk is. Toch is het een goed idee om ook hiervan een grote kennis te verkrijgen, maar dan bedoel ik vooral diepgaande onderwerpen. Zoals registry, je weet wel, het Windows register aanpassen enzo. Meer hoef ik niet te zeggen eigenlijk, kortom : MICROSOFT SUCKS!!! 

DOS 

Dit moet je niet verwarren met DoS, wat Denial of Service betekent. DOS staat voor Disk Operating System, dit betekent letterlijk Schijf Besturingssysteem. Veel meer dan dat doet het ook niet. DOS is door Micro$oft ontwikkeld in begin jaren 80, de meeste mensen hebben nog wel met dit OS gewerkt, maar veel Windows-gebruikers zijn het al vergeten of hebben het zelfs nooit gekend. En dat is behoorlijk zonde, want DOS is nog lang niet uitgestorven. Sterker nog: het kan nogal handig zijn onder Windows. Je moet bij DOS niet denken aan een mooie grafische omgeving zoals Windows of X Windows. DOS is een OS waarbij je "handmatig" commando's moet geven. Je voert deze gewoon uit vanaf de prompt, lekker snel en bovendien krijg je een beter inzicht in wat een OS allemaal uitvoert. DOS is zo handig onder Windows omdat je alles kunt wat onder Windows verboden is door een systeembeheerder..
. Disk Operating System is een goed OS om mee te beginnen als hacker. Met DOS leer je wennen aan commando’s, ook leer je de computer beter kennen omdat je meer te weten komt over de werking van OS's, er zit namelijk geen grafisch laagje omheen en alles moet je dus "handmatig" doen. Een algemene kennis van DOS komt je zeker ten goede bij het leren van Linux.
Met DOS kun je ook een groot aantal "beveiligingen" omzeilen onder Windows, hier ga ik graag even wat dieper op in: stel, op school hebben ze in de bieb een netwerkje dat draait op Windows NT. Veel opties zijn uitgeschakeld en je kunt bijna niks, aangezien DOS slecht beveiligd is kun je hieronder alles wat je normaal niet kan onder Windows NT. Natuurlijk kun je niet zomaar in DOS komen, dat hebben ze wel uitgezet. Maar gelukkig kunnen we gebruik maken van Word, in Word maken we een hyperlink naar C:\COMMAND.COM. We volgen deze link en we zitten in DOS, het feest kan beginnen! 

Unix 

Unix is een Open Source OS net als Linux, alleen het is ietsje ouder. De voorgeschiedenis: in de jaren 60 gaf het Amerikaanse leger de opdracht om iets te ontwikkelen zodat de computersystemen bleven werken na een nucleaire aanval van Rusland, toen heerste namelijk de koude oorlog. Enkele mensen kwamen op het idee van Arpanet, een netwerk tussen meerdere computers die ver van elkaar verwijderd waren en met elkaar communiceerde via telefoonlijnen. Om dit goed te kunnen laten verlopen was een nieuw besturingssysteem nodig dat gebaseerd is op netwerken. Juist: Unix, de eerste versie van Unix kwam uit in 1969, toen was het nogal een kaal OS.
Enkele jaren later werd de programmeertaal C ontwikkeld, daarna werd Unix compleet herschreven in C. Toen werd het een gigantisch succes en het werd al snel verspreid. Ondertussen werden er steeds meer computers aangesloten op Arpanet, later kwamen er ook Universiteiten over de hele wereld op dit netwerk. Het zal je duidelijk zijn dat Arpanet de voorloper is van internet. In 1992 werd het internet geboren zoals wij dat nu kennen en steeds meer particulieren sloten zich aan op dit wereldwijde netwerk. 

Linux 

Tja, nu moet ik een lang verhaal kort proberen te houden. En neem nou maar van mij aan: dat is moeilijk! Maar goed, ik zal mijn best doen...
Linux is een OS dat in 1991 is ontwikkeld door de Finse Linus Thorvalds. Linux onderscheidt zich van DOS en Windows, het is namelijk Open Source. Dat wil zeggen dat de broncode voor iedereen beschikbaar is, dit houdt in dat iedereen de programmacode kan bestuderen en dus ook aanpassen. Je begrijpt natuurlijk wel dat dit ZEER nuttig is, het programma kan op deze manier door IEDEREEN verbeterd worden. Je begrijpt natuurlijk wel dat bugs (fouten) binnen no-time zijn gevonden door iemand.
Op Linux staat een speciaal Copyright, het mag namelijk door iedereen vrij verspreidt en aangepast worden. Je mag dus ook je eigen Linux distributie uitbrengen, dit heeft tot gevolg dat er nu vele verschillende Linux distributies zijn. Je hebt onder andere RedHat, Suse, Corel, Mandrake, het zijn er gewoon te veel om op te noemen. Linux heeft zijn grote stabiliteit en veiligheid voor een groot deel te danken aan de Open Source.
Linux is dus heel veilig en stabiel, dat zijn hele grote voordelen. Een nadeel is wel dat het bijzonder complex is. Dat komt ook doordat er voor één verschillende handeling vaak meerdere commando's zijn. Linux is bijzonder uitgebreidt qua programma's, er zitten er vele duizenden standaard bij. Dit zorgt voor een ruime keuze, een groot voordeel, maar tegelijk ook een groot nadeel. Al met al is het toch verstandig om als hacker Linux "aan te schaffen", aanschaffen is een wel een groot woord voor iets dat gratis is!
In 1991 werd Linux ontwikkeld door de Finse Linus Thorvalds, Linux is gebaseerd op Unix en is daarmee een heel stabiel OS. Linux is net als Unix Open Source, zoals ik al heb uitgelegd. Maar ik zal nog even een uitgebreidere uitleg geven over de term Open Source: Open Source houdt in dat de broncode beschikbaar is voor iedereen, de broncode is de samenstelling van de commando’s van een programmeertaal. Iedereen kan dus zien hoe Linux in elkaar zit en het aanpassen naar eigen wensen. Je bent ook vrij om het door te verkopen of te kopiëren voor anderen, op deze manier zijn er verschillende distributies ontstaan van Linux (zoals ik al zei...).
Je hebt gelezen dat Unix gebaseerd is op netwerken en dat Linux gebaseerd is op Unix. Dus dat betekent uiteraard dat ook Linux gebaseerd is op netwerken, het biedt dus ook vele mogelijkheden wat betreft internet. Linux is net als Unix heel veilig, maar ook moeilijk te beveiligen, dit is denk ik de belangrijkste rede waarom Linux HET Operating System voor hackers is. Meer heb ik er eigenlijk niet over te zeggen, kortom: LINUX RULES!!!